top of page
  • תמונת הסופר/ת0202

הגבלות מתמשכות במזרח ירושלים

28/04/2020

אסיל ג'ונדי - אל-קודס הכבושה

מקור: אלג'זירה



מזרח אל-קודס [ירושלים]: הגבלות מתמשכות ו[מינוי] קצין צבא לניהול משבר הקורונה


כוחות הכיבוש לא הפסיקו לרדוף את המקדסיים [מזרח-ירושלמים] במהלך משבר וירוס הקורונה החדש "קוביד-19". רדיפה זו הסלימה כנגד כל מי שכותב על מסגד אל-אקצא וקורא לשוב ולפתוח אותו למתפללים, לאחר שנסגר בחודש שעבר על מנת למנוע את התפשטות הנגיף, אם ישראל תפתח אותו עבור הקיצונים היהודים.

האחרונה שברדיפות אלו אירעה אתמול כנגד יו"ר הרשות האסלאמית העליונה ד"ר עכרמה סברי, כאשר המשטרה הישראלית פשטה על ביתו כמה שעות לאחר שהצהיר כי מועצת הווקף תפתח את כל שערי מסגד אל-אקצא למתפללים אם המשטרה תפתח את שער המוגרבים [שער האשפות] לפלישות של הקיצונים.

המשטרה אמרה כי ההצהרות שלו פוגעות בביטחון וכי המסגד יישאר סגור והוא יראה אותו בתמונות בלבד. עכרמה הגיב לכך באומרו: "איום זה אינו מקובל. מועצת הווקף קיבלה את ההחלטה לסגור [את אל-אקצא] בתנאי ששער המוגרבים יישאר סגור. קבוצות יהודיות קיצוניות מפעילות לחצים על מנת לפלוש לאל-אקצא משער המוגרבים ומועצת הווקף החליטה לפתוח את יתר השערים אם זה יתבצע".

כמו כן, לפני יומיים המשטרה פשטה על ביתה של המורה במסגד אל-אקצא הנאדי אל-חלוואני והזהירה אותה שלא תפרסם ברשתות החברתיות חומרים הקוראים לפתיחת מסגד אל-אקצא. בנוסף, היא איימה עליה בהפללה אם תעשה זאת.

בתגובה לכך, הנאדי אמרה לאל-ג'זירה נט כי הווקף החליט לסגור את המסגד על מנת לשמור על בריאות המתפללים, אך היא רואה כי הכיבוש דבק בכך [בפתיחת שער המוגרבים] על מנת לשמור על מטרותיו אותן הוא רוצה לממש באל-אקצא בצל ההתעסקות של כל העולם עם המגפה.

התפתחויות אלו אירעו מספר ימים לאחר שעיתון הארץ הישראלי פרסם ידיעה על כך שהרמטכ"ל של צבא הכיבוש אביב כוכבי מינה את הקצין רפי מילוא, המשרת בשירות קבע צבאי, לאחראי על הטיפול בהתפשטות נגיף הקורונה במזרח העיר אל-קודס.

הקצין מילוא צפוי להיות יועץ של ראש עיריית הכיבוש משה ליאון בכל הנוגע לטיפול במחלה ומדיניות ההתמודדות איתה בשכונות הפלסטיניות של אל-קודס.

עוד צפוי כי הוא יהיה הסמכות המרכזית בנושא הסגר על השכונות ופריסת חיילים בהן במקרה שהנגיף יתפשט באופן נרחב יותר בקרב הפלסטינים.

ההחלטה למנות קצין צבאי בכיר לטיפול במשבר רפואי בקרב אוכלוסיה אזרחית נחשבת לראשונה מסוגה, שכן לפי חוק תקנות שעת חירום לטיפול במלחמות, מגפות ואסונות האחריות על החלטה זו מוטלת על ראש עיריית אל-קודס, בעוד שבעיריות אחרות בישראל נבחרו קצינים שיש להם הבנה בסוגיות אזרחית ובתיאום עם פיקוד העורף.

קצינים בכירים מתחו ביקורת על החלטה זו וראו בה פגיעה בראש העירייה, שכן הם סבורים כי אין צורך במינוי זה על מנת לטפל במשבר בריאותי. דובר צבא הכיבוש הדי זילברמן אמר בתגובה כי "המינוי בוצע על מנת לנצל את מומחיותו של הקצין מילוא בהיבט הלוגיסטי במצב של התפשטות המגפה באופן נרחב. במקרה כזה, הוא יתווה תכנית מתאימה להתערבות של הצבא על מנת לסייע לתושבים וליישם את החוק".


כמה מילים על מילוא

הקצין רפי מילוא התגייס לשירות צבאי בשנת 1990. הוא פיקד על כמה יחידות צבאיות רגישות ומורכבות כגון יחידת "שייטת 13" ויחידת הלוחמה המובחרת "עציוני". הוא התמנה לתפקיד קצין בחטיבת "גולני" ולמפקד הצבאי של אזור הגליל. בנוסף, לאחרונה הוא השתתף במבצע צבאי שמטרתו הייתה להרוס את מנהרות חזבאללה בגבול הצפוני עם לבנון.

בתגובה למינוי הקצין רפי מילוא, מושל מחוז אל-קודס עדנאן רית' תיאר את הצעד הזה כנפשע, ותהה מהי התועלת במינוי קצין שיש לו עבר ארוך של התנכלות לפלסטינים לטיפול במשבר בריאותי שמתמקד אך ורק בהם.

הוא הוסיף כי ראש הממשלה הישראלי בנימין נתניהו הורה למנגנון הביטחון הכללי (השב"כ) להתערב בטיפול בהתפשטות הנגיף על מנת לעקוב אחר הנדבקים ומי שבא במגע עימם, אך השב"כ לא ביצע את החקירה האפידמיולוגית של הנדבקים המקדסיים. דבר זה סיבך את העניינים והוביל לבהלה רבה בקרב המקדסיים. לאחר התרחבות אזורי ההתפרצות באל-קודס, מגיעות כעת ההנחיות למנות קצין צבאי על מנת לטפל בשכונות הפלסטיניות.

עוד הוא אמר: "לדרך שבה הכיבוש מתמודד עם המגפה באל-קודס אין כל קשר למערכת הבריאות. לא סמכנו על הכיבוש הישראלי בעבר ואנחנו לא סומכים עליו כעת, ולכן שלחנו הודעה לארגון הבריאות העולמי ולמוסדות הזכויות וההומניטריה על מנת שיעמדו באחריותם כלפי העם שלנו באל-קודס המזרחית בצל משבר הקורונה".


הקורונה מפריכה את הטענות

מצידו, הפעיל והסופר המקדסי ראסם עבידאת אמר כי הכיבוש פועל באל-קודס במהלך המשברים באמצעות משטרים צבאיים חרף טענתו כי העיר, על שני צדדיה, היא בירתה המאוחדת של מדינתו. וירוס הקורונה בא והפריך את הטענות הללו.

הוא הוסיף: "ישראל מבינה לחלוטין כי העיר הזאת היא חלק מהשטחים הכבושים משנת 1967, מתמודדת עמה בכוח הכיבוש ומחילה על התושבים המקדסים פקודות צבאיות ומכפיפה אותם אליהן משום שהיא מאמינה כי הם חלק בלתי נפרד מהעם הכבוש".

עבידאת התייחס לפחדים שתוקפים את המקדסיים בצל משבר התפשטות הנגיף בזמן שעוד לפני מינוי זה של הקצין הצבאי לטיפול במשבר בשכונותיהם פורסמו הצהרות ישראליות בדבר ההכרח למנוע מהמקדסים לנוע ממזרח העיר למערבה ולמנוע מהמקדסיים שהינם תושבי השכונות שמעבר לגדר ההפרדה לחצות אותה ולהיכנס למדינה.

בראיון לאל-ג'זירה נט, הוא הוסיף כי הכיבוש מנצל את משבר הקורונה באל-קודס, שכן ניתנה לו הזדמנות פז להמשיך להוציא לפועל את הפרויקט המדיני שלו במסגרת עסקת המאה לשנות את המאזן הדמוגרפי בעיר לטובת היהודית ולבצע את מדיניות הטיהור האתני של המקדסיים על מנת שבעתיד הם יהיו רק קבוצות מפוזרות בסביבה הישראלית באל-קודס.

מצידו, יועץ התקשורת המתמחה בנושא ישראל, מוחמד מוסלאחה, הגיב על מינוי הקצין רפי מילוא לטיפול במשבר הקורונה באל-קודס באומרו כי מינוי מגונה זה מצביע על המשך המנטליות של ההפרדה הגזענית וההתרשלות הרפואית שבאה לידי ביטוי בכך שלא מוגשים שירותים רפואיים בסיסיים לפלסטינים באל-קודס על אף שמדובר בזכות אזרחית, ושירותים אלו מוגשים רק באמצעות הממסד הצבאי.

הוא המשיך ואמר כי צעד זה מרמז על כוונות זדוניות להחליף את כוחות פיקוד העורף, שהם חיילי מילואים שמספקים סיוע לאנשים, בחיילים מאומנים בשירות סדיר על מנת להוציא לפועל את פקודות הסגר בכוח צבאי במידה והם יתבקשו לעשות זאת לאחר התפרצות המגפה. לפי המנטליות של כמה מקיצוני הימין בצבא, זאת הזדמנות להוציא לפועל תרגולת חדשה של הדמיית כיבוש מחדש של אל-קודס.



7 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

נכון, יש אכיפה בררנית, וטוב שכך

08/10/2020 יהונתן שורק מקור: חדשות כיכר השבת נכון, יש אכיפה בררנית, וטוב שכך // טור דעה *"שיטור יתר הוא דבר הרסני - אבל האכיפה הבלתי שיוויונית כנגד המגזר החרדי - מוצדקת ומבורכת, לפחות בעיני", יהונתן ש

bottom of page