top of page
  • תמונת הסופר/ת0202

הפרדת נשים באוטובוס - נמנעים מאיסור התופעה

11/03/2012

שחר הזלקורן

המקור: Ynet


צוות בין משרדי שאמור היה להגיש לממשלה המלצות בדבר מניעת התופעה, נמנע מקביעה כי מדובר במעשה פסול. כמו לאחר קביעת בג"ץ לפני שנה, שוב מותרת הפרדה "מרצון"




המלצות הצוות חוזרות למעשה על הנחיות שפרסם בג"ץ לפני שנה, ולפיהן מותרת הפרדה מרצון בקווים המשרתים בעיקר את הציבור החרדי.

על-פי ההמלצות שהגיש הצוות, בראשות השרה לימור לבנת, חברות התחבורה הציבורית יחויבו להתקין שלטים קבועים, המסבירים כי לכל נוסע עומדת הזכות לשבת בכל מקום שייבחר. ההבדל היחיד בין המלצת הצוות ופסיקת בג"ץ מינואר 2011, נוגעת לכך שכעת נדרשות החברות להתקין "שלטים שאינם בני הסרה" - בניגוד למדבקות ששימשו לכך עד כה.

הצוות גם ממליץ על ניסוח "הנחיות חד-משמעיות" לנהגי האוטובוסים, ולפיהן תידרש התערבותם "במקרים שמונעים מנוסעי האוטובוס לשבת בכל מקום אשר יחפצו". גם המלצה זו נכללה כבר בפסיקת בג"ץ, ומשרד התחבורה אף הבהיר לאחרונה כי בכוונתו לפרסם הנחיות שכאלה בתקופה הקרובה. ראוי להזכיר כי הביקורת העיקרית נגד פסיקת בג"ץ הייתה כי תוצאתה תהיה הנצחת ההפרדה - ולא מניעתה.

"נשים בקושי הולכות למשטרה"

הצוות הבין-משרדי גם ממליץ על פתיחת "קו חם", שיאפשר הגשת תלונות על הדרת נשים בתחבורה הציבורית. גם במקרה זה, ההמלצה מיושמת מזה חודשים ארוכים על-ידי משרד התחבורה, ולמעשה אין בה חדש - למעט הנחייה לחברות התחבורה הציבורית לפרסם את מספר הקו באוטובוסים.

ראוי לציין כי יעילותו של "קו חם" מוטלת בספק: בארגוני זכויות נשים טוענים כי משרד התחבורה אינו נתפס בקרב נוסעים כגורם מרתיע או בעל השפעה, ולכן הפנייה אליו אינה צפויה להניב תוצאות. בנוסף, הליך הגשת תלונה נמשך לרוב זמן רב, והבירוקרטיה הכרוכה בו נחשבת לגורם המרתיע נוסעות מפנייה למשרד התחבורה.

לכך יש להוסיף בעיה נוספת: בישיבה של ועדת הכלכלה, הסבירה לאחרונה ח"כ ציפי חוטובלי כי "נשים בקושי הולכות למשטרה על הטרדה מינית, אז אתה מצפה מהן שעל נסיעה באוטובוס הן יקומו וילכו למשטרה ויגישו תלונה? ברור שהפרקטיקה צריכה להתחיל (בכך) שבאוטובוס עצמו הדברים לא יתנהלו, אחרת זה לא יעזור, כי המשטרה כאן היא לא רשת הגנה מספיק טובה".

"כל ההפרדות הן וולונטריות"

בין משרד התחבורה וארגוני נשים קיים ויכוח בעניין היקף התופעה של הדרת נשים בתחבורה הציבורית. על-פי המנכ"ל בפועל של המשרד, אלכס לנגר, מאז פסק בנושא בג"ץ בינואר 2011, השתפר המצב משמעותית. "כל ההפרדות הן וולונטריות", הסביר בוועדת הכלכלה. "אני חושב שבגדול, כשאני מסתכל מה עבר עלינו בשנה האחרונה, אני חושב שהדבר הזה (יישום ההפרדה מרצון, ש.ה) בפועל קורה".

על-פי נתוני משרד התחבורה, ב-2011 נערכו בקווים שבהם נהוגה הפרדה כ-4,250 ביקורות על-ידי בקרים של משרד התחבורה, מהן 1,150 בדיקות "מתערבות" - בדיקות שבהן בקר או בקרית יושבים במכוון בחלק "לא נכון" של האוטובוס. במשרד טוענים כי ב-56 מקרים, הנוסע או הנוסעת הסמויים התבקשו לשבת במקום אחר. ב-15 מהמקרים העדיפו הבקרים לעבור למקום אחר, שכן הרגישו מאוימים.

אלא שיש רבים הטוענים כי היקף התופעה גדול משמעותית. במרכז הרפורמי לדת ומדינה אומרים כי פסיקת בג"ץ מ-2011 לא שינתה את המצב, וכי עדיין נהוגה הפרדה כפויה בחלק מקווי האוטובוס. "ההפרדה הכפויה היא תוצאה של הסכמה שבשתיקה של משרד התחבורה עם פרקטיקות אלימות שהונהגו מאז 1997", כתבו לאחרונה במכתב שנשלח לשר התחבורה, ישראל כץ.

יש לציין כי גם במשטרה מעריכים כי התופעה נפוצה מכפי שעולה מדיווחי משרד התחבורה. "שלא נצא מכאן בתחושה שכולם עושים טוב והכול שקט - אלה לא פני הדברים", הבהיר לאחרונה לחברי ועדת הכלכלה ניצב ניסו שחם, מפקד מחוז ירושלים במשטרה. "אני סבור שהתופעה, כפי שידועה לנו, לא משקפת ממש את גודל הדבר הנורא הזה, וזה דבר איום ונורא".


--------------------

הערת מערכת 0202

השימוש בכתבה נעשה על פי סעיף 27(א) לחוק זכויות יוצרים. בעל זכות היוצרים לכתבה הזו זכאי לבקש מ-0202 נקודות מבט מירושלים לחדול מהשימוש בה בכתובת: west@0202updates.org


3 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

מניעת הפרדה מגדרית היא פגיעה בנשים החרדיות

09/04/2018 עומר ינקלביץ' מקור: חדשות כיכר השבת מניעת הפרדה מגדרית היא פגיעה בנשים החרדיות / עו"ד עומר ינקלביץ פסיקת ביה"ד לעבודה כנגד הפרדה מגדרית בקורס הצוערים של משרד החוץ - אינה מטיבה עם נשים חרדיו

bottom of page