top of page
  • תמונת הסופר/ת0202

למרות היותו סגור בשל הקורונה - "אגודות המקדש" מתגייסות בכדי לפלוש לאל-אקצא ביום ה-29 בחודש רמדאן

09/05/2020

אסיל ג'ונדי - אל-קודס [ירושלים] הכבושה

מקור: אלג'זירה


כבר כמה ימים שאגודות המקדש הקיצוניות ממשיכות בצעדיהם לפתיחה מחודשת של מסגד אל-אקצא המבורך עבור פלישות המתנחלים ב-29 בחודש רמדאן לרגל מה שנקרא בפיהם "יום איחוד אל-קודס" [יום ירושלים]. זאת, לאחר שהמסגד היה סגור במשך יותר מארבעים יום בשל מגפת הקורונה. המתנחלים רואים ביום הזה "חג לאומי" לזכר השלמת השתלטות הכיבוש על העיר אל-קודס וכיבוש החלק המזרחי שלה - בייחוד את העיר העתיקה - במהלך מלחמת 1967.


מתחילת החודש הנוכחי, החלו האגודות להתכונן לפלישה הזו בגיוס תומכיהן. הן פתחו את ההרשמה למעוניינים על מנת שיוכלו להודיע להם ישירות בהודעות אישיות ברגע שיקבלו את החלטת המשטרה על פתיחת השער לפלישה. 183 מתנחלים רשמו את הפרטים שלהם מיום רביעי שעבר. מהלכים אלו הגיעו לאחר שהמשטרה התירה למתנחלים לפלוש למסגד אל-אקצא, לרגל היום הזה, ב-28 בחודש רמדאן שעבר, למרות שכל שנה שער המוגרבים [שער האשפות] סגור בפני המתנחלים בעשרת הימים האחרונים של החודש הנדיב [כינוי לחודש הרמדאן].


מי שעוקבים אחר הנושא סבורים שכל הסימנים עד כה מצביעים על כך שהממשלה הישראלית תתיר את הפלישה הזו, לאור העובדה שהיא אמורה להיות בסופו של החודש הנדיב אחרי שכבר יקלו בנהלי הסגירה ובאיסור ההתקהלות החלים במקום זה כחודשיים עקב מגפת הקורונה.


גיוס לאומי ומהלכים משפטיים


פעילות אגודות המקדש לא נעצרה בגיוס תומכיהן, אלא הן פנו לבית המשפט הישראלי העליון באמצעות עורך הדין הקיצוני, איתמר בן גביר, שהגיש עתירה בדרישה להוציא החלטה דחופה לפתוח מיידית את מסגד אל-אקצא לפלישות של האגודות הקיצוניות. בעתירה נאמר כי סגירת אל-אקצא בפני היהודים תוך מתן רשות לעובדי הווקף לערוך שם תפילות נחשבת לאפליה כלפי היהודים, כי חייבים לפתוח את אל-אקצא בפני הפולשים לרגל יום "איחוד אל-קודס" וכי בקבוצה הפולשת לא יהיו פחות מ-10 אנשים.


בתורו, נתן בית המשפט העליון להנהלת הווקף האיסלאמי ארכה של חמישה ימים להגיב על עתירת אגודות המקדש הקיצוניות. תגובת הווקף הגיעה מטעמו של מנהל מסגד אל-אקצא המבורך, עומר אל-כסוואני, לפיה הווקף לא מקיים קשר עם בתי המשפט הישראליים משנת 1967 וכי לא יעשה זאת כעת, משום שלכיבוש אין שום קשר לאל-אקצא, כפי שכבר אמר לאל-ג'זירה נט. במקביל, אל-כסוואני מקווה שהמסגד לא ייפתח מחדש גם למתפללים, מכיוון שמועצת הווקף קיבלה החלטה להשעות את הגעתם לכל אורך חודש רמדאן עקב התפשטות נגיף הקורונה.


הוא ציין בפני אל-ג'זירה כי "המצב כפי שמתארים אותו הרופאים עדיין מסוכן, והם מייעצים לא להתקהל. מועצת הווקף לקחה בחשבון את העצות הללו ואת פסקי ההלכה השרעיים על מנת לשמור על מבקרי אל-אקצא".


כשנשאל על תגובת הווקף למצב בו המשטרה הישראלית תיכנע ללחצי הקיצוניים ותפתח את שער המוגרבים לפלישותיהם, לאור המשך דבקות הווקף בעמדתו שלא לפתוח את המסגד, אמר אל-כסוואני: "אם שער המוגרבים ייפתח למתנחלים - דיה לצרה בשעתה, מועצת הווקף תקבל את ההחלטה המתאימה לשעתה".


ניצול ישראלי של הסגר


בציוצים שפרסם בחשבון הטוויטר שלו, הזהיר המומחה לענייני ישראל, סאלח א-נעאמי, מפני מגמות ישראליות מסוכנות לחיזוק הריבונות באל-אקצא, בעודה מנצלת את העובדה שהוא סגור בפני המתפללים על מנת למנוע את התפשטות הנגיף.


א-נעאמי מחזיק בדעה כי "הזרם הדתי היהודי המשיחי, שהשפעתו הולכת וגדלה בישות הציונית, מאמין שהוא הגיע לעוצמה שמכשירה אותו לדחוף לכפיית הריבונות הציונית על מסגד אל-אקצא. הוא מאמין כי על הווקף ועל ירדן לבחון את חזרת המתפללים, בייחוד בחודש רמדאן, עם צעדי הבטיחות הנדרשים".


עורך הדין המתמחה בסוגיות אל-קודס, ח'אלד זבארקה, טען בתוקף לאל-ג'זירה נט כי אין לשלטונות הכיבוש סמכות על מסגד אל-אקצא, וכי כל החלטה העומדת בסתירה לפסקי ההלכה של העולמאא' [חכמי הדת] בטלה ומבוטלת ואין לה כל ערך. זבארקה הפנה מסר לחכמי הדת ולמופתים [חכמי דת המוסמכים לפסוק בענייני הלכה] באומרו כי "הציבור כולו ממתין להערותיכם ולהחלטותיכם. אנחנו מקווים שתקשיבו לתנועת הרחוב ותתקשרו איתה. אל תשאירו חללים ריקים בשטח שמא הציבור יקדים אתכם בתגובתו".


עורך הדין העביר את המסר בהתבסס על קולות רבים שקוראים לפתוח מחדש את מסגד אל-אקצא בפני המתפללים תוך נקיטה בכל אמצעי הבטיחות ולא לתת את ההזדמנות למתנחלים להיות הראשונים להיכנס למסגד אחרי שהיה סגור ולחזק את ההגמוניה של המשטרה הישראלית בהחלטה על פתיחתה וסגירתה של הקיבלה הראשונה והשלישית מבין המקומות הקדושים [1].


-----

הערת מערכת 0202:

[1] בעזרת המילון המקוון מאת מנחם מילסון: כינוי לירושלים. מילולית הכוונה היא: הראשון שבשני כיווני התפילה (תחילה המוסלמים התפללו לכיוון ירושלים, לאחר מכן שונה כיוון התפילה לכעבה שבמכה שבערב הסעודית), והמסגד השלישי במעמדו וחשיבותו אחרי שני המקדשים הקדושים (במכה ובמדינה).


8 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

נכון, יש אכיפה בררנית, וטוב שכך

08/10/2020 יהונתן שורק מקור: חדשות כיכר השבת נכון, יש אכיפה בררנית, וטוב שכך // טור דעה *"שיטור יתר הוא דבר הרסני - אבל האכיפה הבלתי שיוויונית כנגד המגזר החרדי - מוצדקת ומבורכת, לפחות בעיני", יהונתן ש

bottom of page