top of page
  • תמונת הסופר/ת0202

איך מתמודדות המקדסיות עם מצוקת הפרנסה?

10/09/2018

עאטף דגלס - עוטף אל-קודס

מקור: אלג'זירה


איך מתמודדות המקדסיות [ירושלמיות] עם מצוקת הפרנסה?


במשך שעות של עבודה ממושכת, הופכת תערובת של קמח, מים ובורגול דק (חיטה טחונה) בידי המקדסית [ירושלמית] חלימה דיאב ל״מפתול״ [הקוסקוס] הפלסטיני. היא מכינה אותו היטב ולוקחת אותו איתה בכל בוקר לשער שכם (אחד משערי מסגד אל-אקצא), שם היא מוכרת אותו.

בשלוש לפנות בוקר, הטלפון הנייד מצלצל ומעיר את חלימה (57) משנתה. היא מכינה את "בצק המפתול" ומתבלת אותו, ולאחר מכן היא שמה אותו בשקים קטנים אותם היא סוגרת היטב על מנת לשמור על האיכות שלהם. היא הולכת למכור אותם על מנת להרוויח סכום כסף פעוט שמסייע לה להתמודד עם מצוקת החיים ואכזריותם.

חלימה הופכת את ביתה בכפר כפר עקב (צפון העיר אל-קודס) למפעל שלם - היא הפכה את אחד החדרים לחדר לרקימת בגדים ומוצרי מורשת פלסטינית, ובפינה אחרת היא הציבה תנור גז כדי להכין באמצעותו כיכרות לחם כפרי. המטבח וחדר שלישי הושמשו עבור הכלים למפתול ומרכיביו, בייחוד עבור שקי הקמח והכלים הגדולים בהם היא משתמשת על מנת לבצע את עבודתה.

חלימה פנתה אל העבודה הזו לאחר שהגיעה למבוי סתום לפני 18 שנים, כשלא הייתה מסוגלת יותר לקנות לעצמה מזון ולשלם את שכר הדירה שלה, ״ועברתי מדירה אחת לאחרת כתוצאה מכך״, אומרת המקדסית.


עדיף [להכין] אוכל

כאשר היא מספרת את הסיפור שלה, חלימה אומרת לאל-ג'זירה נט שמאז שהייתה קטנה היא הצטיינה באריגת רקמות על מגוון סוגיהן, מה שסייע לה להשתלב בשוק העבודה במלאכות יד ובעבודות אחרות כגון [הכנת] מפתול ולחם, מבלי להזניח את הרקימה.

חלימה מוסיפה: "ראיתי שהאוכל יותר רווחי וקל יותר למכור אותו, בעוד הרקימה מצריכה מאמץ וכסף רב, ומעטים האנשים שמעריכים וקונים אותה".

התושבת מייצרת עשרה ק"ג של מפתול ביום וכן כמות לא מבוטלת של כיכרות לחם. היא מוכרת אותם בשווקי אל-קודס העתיקה, כאשר היא מאמצת את שיטת "המכירה הסיטונאית" ע"י נשים שמשלימות את המשימה ומכינות את השטח כדי למכור בו, שכן היא אינה יכולה להכין מפתול ולחכות שעות עד שהוא יימכר ו"כדי שהרווח יגיע לכולם", כפי שאומרת חלימה.

בדרך זו היא משווקת את מוצריה, אך באותו הזמן היא לא מאבדת את לקוחותיה ומספקת להם את המפתול או הלחם שהם צריכים. היא אומרת שהיא מרוויחה כמחצית מעלות הייצור, ופעמים רבות פחות מכך כתוצאה מעליית מחירי חומרי הגלם אותם היא מעבירה לביתה כשהיא נושאת אותם על ראשה.

לאחר יותר מעשר שנים של ייצור מפתול, הצליחה חלימה לחסוך הכנסה קבועה ולקנות בית בו היא יכולה למצוא מחסה. היא פונה לעמותות תמיכה לפיתוח הפרוייקט שלה ומביאה נשים מובטלות לעבודה שתספק להן תעסוקה, שכן דוחות של הלשכה הפלסטינית המרכזית לסטטיסטיקה מראים כי שיעור האבטלה בקרב הירושלמיות לשנת 2015 הגיע ל-26.8%.


דרושה תמיכה

כמו חלימה, גם חברתה החאג'ה חלווה חמידה (70) פנתה לעבוד עם אביזרי חרוזים, כאשר היא מרוויחה בתחום זה מהניסיון שהיא צברה במשך 20 שנה. היא אומרת שהיא מצאה את עצמה בעבודה זו וגם קטפה תמרים, למרות הזמן והמאמץ הרב שהיא משקיעה בהכנת צמיד או עגיל.

עד לפני כמה שנים לא היה לחלווה אמצעי על מנת לשווק את מוצריה, וזו הייתה הבעיה הגדולה ביותר שהיא התמודדה עמה. לכן, היא החלה להשתתף בירידים לנשים באל-קודס וכלל ערי הגדה. באמצעות אחת מבנותיה, היא יצרה קשר עם מוסדות מקדסיים [מזרח-ירושלמים], בפרט מוסדות לנשים.

חלווה אומרת כי הפרויקט שלה השיג לה ולמשפחתה עצמאות כלכלית ואפשר לה לחיות בכבוד, והיא פועלת על מנת לפתח את הפרויקט שלה לעבודה בסידור ורדים ואספקתם לכלות, זאת בניסיון להרוויח מכל דבר חדש שימריץ אותה כלכלית.

כמה מטרים אחרי המקום שבו גרה חלימה, המקדסית רנא אבו א-רב מכינה בייגלה, מאפי בצק מסוגים שונים וחמוצים תוצרת בית, בניסיון להשתלב בשוק העבודה הנשי בכפר עקב ולייצר מאכלים שונים באופן מקצועי.

לא עבר זמן רב מאז שרנא התחילה לעבוד, אך עבודתה זכתה בהתעניינות רבה מצד מכרים וחברים שבסביבה. דבר זה סייע לה לפרנס את אחותה הנכה ובעלה החולה, על אף שהיא טרם מצאה גורם שייקח אחריות על הפרויקט שלה וישתתף בפיתוחו.


פלטפורמות שיווק

נוכח המאמץ האישי הזה, הפעילה המקדסית פאטמה ברקאווי פועלת להגברת המודעות ליזמיות עסקיות וכדי לבסס אותן כלכלית, באמצעות ארגון ירידים ופסטיבלים שיווקיים באזורים שונים בגדה המערבית, אל-קודס [ירושלים] ופלסטין הכבושה.

פאטמה אומרת לאל-ג'זירה נט כי המקדסיות, בדומה למצבן של יתר הפלסטיניות, פונות לעבודות הללו על מנת לספק הכנסה כדי לפרנס את משפחותיהן בצל עליית המחירים המופרזת והמיסים שהכיבוש מטיל עליהם לשלם. לפיכך, הריקמות, מלאכות היד והמאכלים נחשבים לאמצעים הקלים ביותר [להתפרנס], וקל למקדסית ללמוד אותם ולהצליח בהם במהירות.

פאטמה עוסקת בארגון פלטפורמות שיווקיות ובקישור עם ספקים של חומרי גלם במחירים מופחתים לירושלמיות. שני אלו מחזירים לחלימה ודומותיה המקדסיות את התקווה בחיפוש אחר הכנסה.


4 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול

נשים הופלו בשכר ופוצו במאתיים אלף שקל

29/12/2016 נורית יוחנן מקור: ynet פיצוי על אפלייה מגדרית בשכר: בית הדין הארצי לעבודה פסק היום (ה') כי עיריית ירושלים הפלתה שתי עובדות באגף התברואה משום ששילמה להם 30% פחות מהגברים באותו המקצוע. הוא חי

bottom of page